Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Jadi Khairul Azmi yang ke-22


26 November merupakan tarikh lahir seorang sahabat kita iaitu saudara Khairul Azmi atau lebih mesra dikenali sebagai K.R. Sahabat-sahabat famili mengucapkan selamat hari jadi kepada sahabat kita dan mendoakan semoga beliau dipanjangkan umor dan dimurahkan rezeki setiap masa. Semoge sahabat kita terus berjaya dalam hidup dan akhir..

Kami para sahabat berharap ukhwah yang terjalin ini kekal sepanjang hayat dan trademark 'famili' ini menjadi utuh di mana jua kita berada selepas menamatkan alam kampus ini..

SAYANG K.R!!!!

Ikhlas dari Kak Sue, Abe Kumar, Ain, Deeha, Che Kiah, Zai, Hanim, Juju, Achik dan Qila.

* Pejabat Famili turut mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi yang tarikh lahirnya jatuh pada hari yang same seperti sahabat kita..terima kasih

Monday, November 09, 2009

Selamat Hari Jadi Abg Kumar


1 November yg lalu merupakan hari lahir saudara Kumar atau lebih mesra dipanggil abg Kumar. Kami dari pihak family SUK ingin mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada abg Kumar. Semoga abg success selalu dan menemui kebahagiaan bersama si dia, hehe...
Pada 6 Nov(Jumaat) yg lepas, kami mengadakan 'surprise party' untuk meraikan birthday abgKumar di Village View, (the party was not that big, its just the simple one with the dinner n a cake n most important thing it was lovely n memorable =>)
Kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada abg Kumar di atas segala sokongan, pengorbanan, nasihat, teguran dan yg sewaktu dengannya. :)
Semoga persahabatan kita semua diberkati dan berkekalan.
SAYANG ABG KUMAR!!
Ikhlas dari kaksue, ain, juju, qilah, naqia, zai, hanim, achik, khairul dan deeha.

Thursday, November 05, 2009

Selamat Hari Jadi Saudari Suriani Binti Ding



2 November merupakan hari lahir seorang sahabat kita yang dikasihi iaitu saudari Suriani atau lebih mesra dipanggil Kak Sue. Namun tahun ini kita tidak dapat membuat sambutan hari jadi kak sue kerana beliau masih berada di kampung halamannya di Tawau, Sabah.

Pihak famili mengucapkan selamat hari jadi yang ke-23 kepada kak sue dan berharap semoga beliau dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki oleh Allah s.w.t. Kami sebagai barisan sahabat famili mengucapkan jutaan terima kasih untuk kasih sayang dan ilmu yang dicurahkan oleh kak sue kepada kami. Segala asam garam yang ditempuhi bersama di kampus yang indah permai ini akan dikenang selalu oleh semua sahabat famili. Semoga persabahatan kita berkekalan sepanjang hayat..

SAYANG KAK SUE!!!!

Ikhlas dari abe kumar, ain, juju, che kiah, anim, zai, qila, deeha, acik dan K.R.

Monday, September 28, 2009

Update terbaru....


Salam sahabat dan salam aidilfitri...

Dah lama kiter tak bersua di laman maya kan...ni update terbaru...
Pe2hal, nnti kiter update2 kan ok...
Chow... <3
XOXOXO

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Jadi Saudari Madihah Muhammad



13 September merupakan hari lahir seorang sahabat kita iaitu Madihah Muhammad.
Kami dari barisan famili SUK ingin mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada Deeha.
Semoga terus sukses dalam hidup dan akhirat.
Terima kasih atas sokongan dan kerjasama yang diberikan dalam persahabatan kita dan diharap ianya berkekalan sampai bila-bila.
SAYANG DEEHA!!!!!

Ikhlas dari kak sue,abe kumar, ain, juju, qilah, cik kiah, hanim, zai, achik dan K.R

Selamat Hari Jadi Saudari Nurulain binti Ahmad yg ke-22



6 September, merupakan hari lahir seorang sahabat kita iaitu Nurulain Ahmad.
Sahabat-sahabat SUK mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada ain yang dikasihi kita semua.
Semoge dipanjangkan umor dan dimurahkan rezeki setiap masa.
Terima kasih atas jasa-jasa ain dalam famili SUK dan berharap persahabatan kita kekal sepanjang hayat.
SAYANG AIN!!!!

Ikhlas dari kak sue, abe kumar, juju, cik kiah, zai, deeha, qilah, hanim, achik dan K.R

Tuesday, September 01, 2009

Salam Terakhir Dari Pihak Suk

Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t dan Selamat Sejahtera,

Tanpa disedari waktu memang pantas mendahului kita semua…

Dalam jangka masa ini, Saudari Suriani diamanahkan dengan tanggungjawab sebagai Naib Presiden 3, PMUKM. Sepanjang tempoh perkhidmatan beliau,adakalanya beliau disokong dan adakala sebaliknya. Namun, itulah norma realiti kehidupan yang harus dihadapi oleh Naib Presiden 3 kita.

Pada awal pembabitan beliau dalam gelanggang politik kampus, pernah pihak SUK mengingatkan ; Menjadi seorang pemimpin bererti kena banyak berkorban. Berkorban masa tidur, makan, masa, wang ringgit, ketenangan dan kegembiraan. Namun bagi Saudari Suriani, ini adalah satu peluang untuk beliau menyumbang sesuatu kepada komuniti mahasiswa/i . Memegang tanggunjawab yang mahasiswa dan pihak universiti amanahkan bukan sesuatu yang mudah. Namun, semuanya terletak di bahu individu itu sendiri.

Tugas beliau dibantu oleh kami, pihak SUK yang sentiasa membantu mencambahkan idea dan memberikan sokongan 100% dalam apa jua projek yang beliau jalankan. Perkembangan dan aktiviti Naib Presiden 3 kita, boleh diikuti melalui laman blog SUK ini. Kami berharap segala tulisan dan tinta daripada SUK Suriani berinformasi untuk dijadikan panduan kepada semua pihak. Jutaan kemaafan dipohon sekiranya ada mengguris hati sesiapa. Kini, telah tiba masanya untuk Saudari Suriani mengundurkan diri daripada UKM, khususnya PMUKM. Sesungguhnya masa yang diperuntukkan kepada beliau sebagai MPP sangat singkat dan masih terlalu banyak lagi perkara yang tidak dapat beliau lakukan. Beliau telahpun berjaya menggenggam segulung ijazah pada 18 Ogos yang lepas, dan sekiranya diizinkan Tuhan, beliau bakal menyambung Ijazah sarjana di Universiti Malaya. Insyaalah.

Sempena hari-hari terakhir beliau di UKM, pejabat SUK mengalukan-alukan sebarang nasihat, komen dan teguran untuk Saudari Suriani di laman blog SUK ini. Hal ini kerana, selepas 5 September, blog ini akan di ’private’kan.

Terima kasih untuk segalanya…

Sunday, August 30, 2009

SALAM RAMADHAN

Thursday, August 27, 2009

SALAM TAKZIAH


Assalamualaikum w.b.t dan Salam Perpaduan,

Dukacita dimaklumkan bahawa YB. Prof. Senator Datuk Dr. Ismail Salleh ,bekas Pensyarah Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, UKM telah kembali ke Rahmatullah pada jam 3.50 pagi, 27 Ogos 2009. Jenazah masih berada di Singapura dan akan sampai ke rumahnya pada petang ini di Lot 7140, Jalan Melati 2, Sg Kantan, Kajang.

Allahyarham merupakan wakil OKU yang pertama dilantik sebagai Senator pada Disember 2007. Allahyarham juga memegang jawatan sebagai Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa Twintech dan ahli Jawatankuasa Badan Bertindak Kebangsaan, Jabatan Perdana Menteri.

Selain itu, tokoh akademik dan ekonomi ini mencipta rekod di dalam Guinness Books of Worlds Records sebagai insan cacat penglihatan yang pertama di dunia untuk mendapat ijazah doktor falsafah.. Sesungguhnya negara kehilangan seorang tokoh yang banyak menyumbang kepada pembangunan negara.

Bersama-samalah kita menyedekahkan surah Al-Fatihah kepada Allahyarham dan semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh. Al-Fatihah.

Wednesday, August 19, 2009

Monday, August 10, 2009

Salam Takziah

Bismillah,
Assalamualaikum w.t.w,

Salam takziah diucapkan kepada sahabat kita, iaitu Saudari Shafila Ramlee FEP/3 yang telah terlibat dengan kemalangan motosikal di Pusanika pada hari Jumaat yang lepas. Beliau telah dimasukkan ke PPUKM. Kemalangan ini telah menyebabkan kaki beliau patah dan limpa terpaksa di buang.

Bersama-samalah kita mendoakan agar Saudari Shafila dapat sembuh dan memulakan pengajian seperti biasa.

Tinta Hati Admin : “Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang malampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Wednesday, August 05, 2009

LAWATAN ZIARAH

Bismillah....
Assalamualaikum W.t.W

Pada 5 Ogos 2009 bersamaan 14 Shaaban 1430, Saudari Suriani Bt Ding telah melawat 3 orang sahabat kita yang sedang sakit di PPUKM dan seorang lagi di Hospital Kuala Lumpur.Lawatan yang bermula pada pukul 11.00 pagi ini, telah di mulai dengan melawat Saudara John Liew dari kolej Keris Mas, yang patah tangan kanan akibat daripada kemalangan basikal. Beliau yang dimasukkan ke PPUKM semalam telah segera menjalani pembedahan dengan memasukkan besi di tangan dan kini di tempatkan di Wad Trauma 4G. Turut sama di tempatkan di wad ini adalah Saudara Muhd Salahuddin Abu Kassim Junaidi FSKB/3 yang kemalangan semasa dalam perjalanan untuk praktikal di PPUKM 3 hari lepas. Beliau telah mengalami kecederaan di jari tangan kiri.

Selapas itu, saudari Suriani bersama Pn Ruslinah dari UKP telah melawat Saudari Norizan Mohamed FSSK/4 di wad 6G. Penyakit beliau belum lagi dapat dipastikan, dan masih menunggu hasil laporan darah yang akan di hantar ke Australia dalam masa yang terdekat ini.

Selepas meluangkan masa selama hampir sejam bersama Norizan, Saudari Suriani telah bergerak menuju ke Hospital Kuala Lumpur untuk melawat Saudari Siti Noraini Abidin FPI/3. Ini juga merupakan lawatan kedua Saudari Suriani, yang mana lawatan pertama adalah pada semester lepas. Difahamkan Saudari Noraini telah menerima 3 pek darah, dan rawatan lanjut masih lagi lakukan oleh doktor.

Marilah kita bersama-sama mendoakan akan kesejahteraan dan kesihatan yang baik kepada sahabat-sahabat kita. Semoga mereka sentiasa sabar dan tabah dalam mengahadapi dugaan ini. Insyaallah...


Tinta hati admin : Musibah itu hanya satu bala, tetapi jika orangnya mengeluh akan menjadi dua bala. Yang satu adalah bala musibah dan yang keduanya hilangnya pahala musibah itu. Abdullah Bin Almubarak

Wednesday, July 22, 2009

Dialog TNC HEPA bersama mahasiswa istimewa UKM

Assalamualaikum w.t.w dan Salam Sejahtera,

Sekretariat Naib Presiden 3 akan mengadakan satu sesi dialog TNC HEPA bersama mahasiswa istimewa UKM. Ketetapannya adalah seperti berikut :

Tarikh : 12 OGOS 2009
Masa : 8.30 Pagi hingga 12.30 tengahari
Tempat : Dewan Bankuasi, Kolej Keris Mas UKM


Sesi dialog ini merupakan salah satu inisiatif daripada pihak sekretariat, untuk memastikan kebajikan mahasiswa/i OKU di UKM sentiasa terjamin.Diharapkan melalui dialog ini, nasib mahasiswa/i ini akan terbela yang selama ini telah diabaikan oleh pihak-pihak tertentu.

Mudah-mudahan sesi dialog ini akan berjalan dnegan lancar dan berjaya mencapai objektifnya. Insyaallah.

Tinta Hati Admin : Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan
rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain.
Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati,
melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

Tuesday, July 21, 2009

Program Selangkah Ke Menara Gading ( SEMEGA 09)

Assalamualaikum w.t.w dan Salam Sejahtera,

Pihak Sekretariat Naib Presiden 3, akan menganjurkan program Selangkah Ke Menara Gading ( SEMEGA 09)pada :

Tarikh : 7 - 9 Ogos 2009
Tempat : Sekitar UKM
Penyertaan : 300 orang pelajar-pelajar tingkatan 6 seluruh Malaysia

Program ini bertujuan untuk memberi motivasi kepada para peserta agar melanjutkan pengajian mereka sehingga ke menara gading dan menjadikan UKM sebagai universiti pilihan mereka. Program ini juga merupakan salah satu inisiatif untuk membantu masyarakat, khususnya dalam sama-sama membantu melahirkan generasi yang berilmu. Mudah-mudahan program ini akan mencapai objektifnya, sekaligus dapat memberi manfaat kepada semua pihak yg terlibat...

" Seiringan Memimpin Penyatuan Ilmu dan Sahsiah Diri"

Tinta hati admin : "Ilmu itu lebih baik dari harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum ( hakim ) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan." Saidina Ali Bin Abi Thalib

Wednesday, June 24, 2009

SALAM TAKZIAH


Sumber berita : http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Wednesday/Setempat/20090624064908/Article/index_html


Bismillah...
Assalamualaikum w.t.w


Takziah di ucapkan kepada keluarga Wan Siti Farihan Mohamed Hassan, yang telah kembali kerahmatullah pada 23 Jun 2009. Allahyarhamah merupakan pelajar Sarjana Sains Kimia, ditemui meninggal dunia di Kolej Pendeta Za'ba. Punca sebenar perkara ini berlaku masih dalam siasatan polis.

Jenazah Allahyarhamah akan dibawa pulang ke Padang Bongor, Pengkalan Chepa, Kelantan, untuk dikebumikan. Semoha roh Allahyarhamah di cucuri rahmat dan di tempatkan bersama orang-orang yang soleh. Al -Fatihah..

Tinta Admin :Firman Allah Taala dalam Surah Thaaha ayat 55:

“Dari bumilah Kami ciptakan kamu, dan ke dalamnya Kami akan menggembalikan kamu dan daripadanya pula Kami akan mengeluarkan kamu sekali lagi”.

Wallahualam..."sesungguhnya kematian itu adalah pasti"

Wednesday, June 10, 2009

SALAM TAKZIAH

Assalamualaikum w.t.w dan salam perpaduan,

Pada 8 Jun 2009 ( Isnin ) bersamaan 15 Jamadil Akhir 1430, Ayahanda kepada sahabat kita, Saudari Zaidah Binti Manan, pelajar tahun 2 FEP telah kembali ke rahmatullah. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Jalan Tandang.

Para SUK telah menziarahi rumah Saudari Zaidah pada hari tersebut. Saudari Zaidah merupakan sahabat kepada Saudari Suriani dan juga semua SUK beliau.

Bersama-samalah kita sedekahkan surah Al-Fatihah kepada Allahyarham dan semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh. Al-Fatihah

Renungan Bersama : Kematian adalah suatu perkara yang pasti akan menimpa setiap manusia (Ali Imran:185, al-Anbiya’:35, al-‘Ankabut:57). Tiada makhluk di alam ini yang akan kekal melainkan Allah s.w.t. yang maha hidup dan kekal (al-Baqarah: 255, Ali Imran:2, Taha: 111, al-Qasas: 88, al-Rahman: 26-27).Oleh itu, setiap makhluk yang bernyawa perlu sentiasa bersedia untuk menghadapi saat yang pasti tiba ini (al-Hijr:99).

Friday, April 24, 2009

LAWATAN KE PUSAT LATIHAN PERINDUSTRIAN DAN PEMULIHAN ( PLPP) BANGI



Assalamualaikum w.t.w dan salam sejahtera,

Pada 23 April 2009 ( Khamis ) bersamaan 27 RabiulAkhir 1430, telah diadakan lawatan ke Pusat Perindustrian dan Pemulihan ( PLPP ) Bangi. Kawasan seluas 10.508 hektar ini merupakan pusat latihan kepada golongan OKU yang cacat anggota. Dibina pada tahun 1982 dan dirasmikan pada 26 Julai 2006, oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi, kini telah menempatkan seramai 75 orang OKU. Lawatan ini telah disertai oleh Saudari Suriani bersama setiausaha beliau, serta wakil-wakil ketua jabatan seperti wakil dari Unit Kebajikan, Jabatan Perkhidmatan Pelajar, Unit Perumahan dan Jabatan Pembangunan Prasarana.

Objektif utama lawatan ini adalah untuk melihat kemudahan dan fasiliti yang terdapat di PLPP ini. Kita semua sedia maklum, bahawa kemudahan dan fasiliti untuk golongan OKU di UKM berada di tahap yang sangat tidak memuaskan. Hal ini juga merupakan antara salah satu manifesto Saudari Suriani, iaitu berusaha agar disediakan kemudahan dan fasiliti untuk golongan OKU.

Lawatan yang bermula pada pukul 9.00 pagi ini, berakhir pada pukul 1.00 petang. Menurut Saudari Suriani, lawatan ini telah banyak membuka mata dan minda semua pihak yang hadir pada lawatan tersebut. Sebagai MPP, Saudari Suriani akan berusaha untuk memperjuangkan hak OKU di UKM. Golongan ini perlu disediakan kemudahan asas di mana jua mereka berada. Dan jangan sesekali kita menafikan hak golongan OKU!.

Pusat yang mempunyai kemudahan dan fasiliti terbaik di Malaysia ini, wajar dijadikan role-model kepada UKM, untuk memastikan kampus yang tercinta ini sama-sama membantu sahabat-sahabat kita ini. Saudari Suriani pada ketika ini telahpun mengadakan perbincangan dengan pihak-pihak berkenaan di UKM, dalam memastikan usaha ini dapat dicapai.Bersama-samalah kita mendoakan agar usaha ini akan membuahkan hasilnya, demi membantu sahabat-sahabat kita yang kurang bernasib baik ini. Berikut disertakan gambar kemudahan dan fasiliti di PLPP untuk tatapan umum.


Alat ini digunakan untuk membantu mereka yang berkerusi roda, naik ke tingkat atas atau turun ke tingkat bawah. ( bertangga ).
p/s :Pusanika boleh mengaplikasikan alat ini.


En. Mustafa juga sempat untuk menguji alat ini, yang ternyata kukuh dan selamat.



Alat ini turut mempunyai kerusi, untuk memudahkan pengunanya duduk.




Tandas yang mesra OKU




Bas yang menggunakan kuasa Hidraulik ini, memudahkan golongan OKU yang berkerusi roda untuk menaiki ke bas.

p/s : UUM pun telah menyediakan van berkuasa Hidraulik untuk memudahkan pelajar-pelajar OKUnya menaiki bas. UKM bila lagi????
Ayuh!!!!kita bangkit menyuarakan hak kita.
Tidak ada alasan, sekiranya kita menginginkan sesuatu.
Berusahalah dalam mencapainya.


tinta hati admin : "Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal". Saidina Ali Bin Abi Thalib

Tuesday, April 21, 2009

Ucapan Takziah kepada ahli Keluarga Dato' Naib Cancelor UKM

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Perpaduan.

Dukacita dimaklumkan bahawa Allahyarham Syed Abdul Malek Syed Hasan Shahabudin, kekanda kepada YBhg. Dato' Naib Canselor, telah kembali ke rahmatullah pada pagi ini, 21 April 2009(Selasa).

Jenazah akan dibawa ke Masjid Kampung Baru untuk disembahyangkan sebelum disemadikan di Ampang.

Bersama-samalah kita menyedekahkan surah Al-Fatihah kepada Allahyarham dan semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh. Al-Fatihah .

Tuesday, April 14, 2009

Solat Hajat & Bacaan Yasin

Assalamualaikum w.t.w dan Salam Perpaduan.

Dimaklumkan bahawa Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia ( PMUKM ) akan mengadakan solat hajat kepada semua mahasiswa/i UKM yang bakal menghadapi peperiksaan akhir semester kelak. Ketetapan solat hajat adalah seperti berikut :

Tarikh : 16 April 2009
Masa : 7.00 petang hingga 10.00 malam
Tempat : Masjid UKM

Antara pengisian lain adalah bacaan yasin dan Program Bicara Ummah " Mahasiswa dan Konsep AL-Falah " yang akan disampaikan oleh Prof. Madya Ajmain Safar ( pensyarah UTM ).

Semua warga UKM dijemput hadir.

Karnival Komuniti Lestari UKM 09

Dimaklumkan bahawa Sukmanita UKM dengan kerjasama NCWO, Lestari UKM, Alam Flora dan PMUKM, akan mengadakan Karnival Komuniti Lestari UKM 09 seperti ketetapan berikut :

Tarikh : 17 April 2009
Masa : 9.00 Pagi hingga 5.00 Petang
Tempat : Panggung Seni, UKM

Antara aktiviti yang akan dijalankan seperti Demonstrasi, Drop Off barangan terpakai, Jumble Sale, ceramah, pameran dan sebagainya.

Semua warga UKM di jemput hadir.

Monday, April 13, 2009

Majlis Syarahan Naib Cancelor UKM

Dimaklumkan bahawa Majlis Syarahan Naib Canselor UKM, YBhg. Prof. Dato' Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin yang bertajuk "Membina Momentum Menatar Keunggulan; Ekosistem Ilmu UKM Sebagai Wahana" akan diadakan mengikut ketetapan seperti berikut :

Tarikh : 17 April (Jumaat)
Masa : 9.00 pagi
Tempat : DECTAR, UKM

Pakaian :
Rasmi

Semua warga UKM dijemput hadir. Jamuan disediakan.

Thursday, April 09, 2009

Malam Apreasasi Seni UKM 2009

Pusat Kebudayaan, Jabatan Perkhidmatan Pelajar dan Bahagian Kokurikulum, Pusat Perkembangan Pelajar akan mengadakan 'Malam Apresiasi Seni UKM 2009' seperti berikut :

Tarikh: 11 April 2009 (Sabtu)

Masa:8.30 malam

Tempat: DECTAR UKM

Acara Persembahan : Gendang Silat - Kompang - Kertuk dan Rebana Ubi - Muzik Klasik - Nasyid - Angklung - Muzik Gamelan - Cak Lempong - Muzik Asli - Muzik Moden - Koir - Dikir Barat - Brassband - Tarian Istana - Tarian Rakyat (UKM) - Tarian Rakyat (HUKM) - Tarian Kontemporari - Tarian Gabungan Termasuk Artis Budaya

Masuk adalah percuma. Semua mahasiswa/i dijemput hadir untuk memeriahkan lagi majlis tersebut.

Sunday, April 05, 2009

RUNGKAILAH KEDUKAAN MU DENGAN BERBUAT BAIK KEPADA ORANG LAIN



Orang yang pertama sekali mendapat faedah daripada sebarang usaha membahagiakan orang lain, adalah orang yang memberikan kebahagiaan itu. Mereka akan menuai hasil segera dari usaha itu.

Hasil itu dapat mereka rasai di dalam diri mereka. Juga di dalam hati sanubari mereka. Mereka akan merasai kelapangan, keluasan, kedamaian dan ketenangan.

Justeru, tatkala kedukaan membelit mu, atau kesakitan menimpa mu, anugerahilah orang lain akan kebaikan. Kurniakanlah mereka kebajikan. Nescaya diri mu akan menemui kelepasan dari duka dan beroleh ketenangan.

Berikanlah pertolongan kepada orang yang berhajat, tolonglah orang yang teraniaya, selamatkanlah orang yang menderitam berilah kepada orang yang kelaparan, ziarahilah orang yang terlantar, bantulah orang yang terdesak, nescaya anda akan mendapati kebahagiaan merimbuni diri anda !

Sesungguhnya perbuatan baik bak pewangi. Ia memberi manfaat kewangian kepada pembawa, penjual dan pembelinya. ‘hasil pulangan’ daripada kebaikan adalah penawar penuh berkat. Penawar itu akan disimpan dalam ‘farmasi’ mereka yang memakmurkan hati mereka dengan kebaikan dan kebajikan.

Sesungguhnya, melemparkan senyuman manis adalah sedekah jariah bagai sabda Nabi s.a.w “Janganlah kiranya kamu memandang remeh setiap perbuatan baik meskipun hanya sekadar bertemu rakanmu dengan wajah manis” (Riwayat Muslim).

Sesungguhnya wajah masam mencuka ibarat pengisytiharan perang terhadap orang lain, yang tidak diketahui bilakah ia akan meletus melainkan Dia yang maha Esa mengetahui akan segala yang ghaib.

Seteguk air di telapak tangan seorang pelacur kepada seekor anjing yang dahaga, membuahkan hasil “masuk ke dalam syurga” yang luasnya seperti langit dan bumi (Sabda Nabi s.a.w : “tatkala seekor anjing mengelilingi sebuah telaga (kerana sangat dahaga), hampir-hampir dahaganya membunuhnya, salah seorang pelacur Bani Israel terpandangnya. Lantas dia segera menanggalkan kasutnya (untuk mengambil air) lalu memberi anjing itu minum. Maka diampunkan dosanya sebab perbuatannya itu”)(muttafaqun ‘alaih) kerana pemberi pahala Maha Pengampun, sangat menghargai dan begitu indah. Dia sukakan keindahan, Maha Kaya lagi Maha Terpuji.


Duhai insan yang digugat kabus kedukaan, kegelisahan dan kebimbangan, sudilah kiranya bertandang ke “kebun kebajikan”. Sibukkanlah dirimu ke kebun ini dengan berbuat baik, memberi, melayani, menghulur simpati, membantu, berkhidmat… nescaya dirimu akan mendapat kebahagiaan…

“Nilai sebenar bukan pada sedikit atau banyaknya sesuatu pemberian, tapi pada hati yang subur dengan kebaikan dan mekar dengan kebajikan…”

Wallahualam…

Saturday, March 21, 2009

Pengedaran Kad Masuk Peperiksaan dan Jadual Waktu Peperiksaan (KMJP) Semester II Sesi Akademik 2008-2009"[

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera,

PENGEDARAN KAD MASUK PEPERIKSAAN DAN JADUAL WAKTU
PEPERIKSAAN (KMJP) SEMESTER II SESI AKADEMIK 2008-2009

Perhatian kepada semua pelajar-pelajar UKM yang bakal menduduki peperiksaan akhir Semester II Sesi Akademik 2008-2009 akan bermula pada 20 April hingga 8 Mei 2009 ini.
Anda diminta mengambil Kad Masuk Peperiksaan dan Jadual Peperiksaan (KMJP) di Pejabat Dekan Fakulti masing-masing mulai 23 Mac 2009. Sekiranya KMJP anda tiada di Pejabat Dekan Fakulti, sila datang ke Kaunter Bahagian Pengurusan Akademik untuk mendapatkannya. Anda juga diingatkan bahawa kad KMJP hendaklah dibawa bersama semasa menduduki peperiksaan.
Pelajar yang gagal menunjukkan kad KMJP tidak dibenarkan menduduki peperiksaan.

Sekiranya kad KMJP anda hilang, anda boleh mendapatkan salinan di kaunter Bahagian Pengurusan Akademik.
tinta hati admin: Semoga berjaya dalam peperiksaan kali ini... :)

Lawatan Ziarah Saudari Farah Suhada bt Abu Bakar

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera,

Pagi khamis itu, Alhamdulillah cuaca cerah seperti merestui niat kami untuk melawat saudari Farah Suhada bt Abu Bakar, pelajar tahun tiga Jabatan Syariah Fakulti Pengajian Islam yang menghidapi sakit usus. Rombongan dari UKM diwakili oleh wakil saudari Suriani bt Ding;Naib Presiden III PMUKM, saudara Mahfuzan Gaddafi Mahmud;MPP FPI, wakil dari PMFPI serta sahabat-sahabat saudari Farah Suhada. Seperti yang dirancang, bas UKM membawa kami dari foyer FPI dan terus menyusuri jalan ke Melaka pada pukul 10.50 pagi.

Rombongan kami sampai ke Hospital Melaka pada pukul 12.30 tengahari. Sehari sebelum perjalanan, saya dimaklumkan oleh Unit Kebajikan UKM, bahawa saudari Farah Suhada yang sebelum in berehat di rumah selepas pembedahan telah dimasukkan semula hospital. Saya hanya sempat menziarah saudari Farah Suhada sebentar kerana bilangan pelawat yang ramai. Sempat juga saya menyampaikan salam daripada saudari Suriani Ding yang kini berada di rumah kerana hal-hal keluarga.

Untuk makluman pembaca, saudari Farah Suhada telah melakukan pembedahan tempoh hari kerana masalah usus. Tetapi, beliau telah dimasukkan semula ke Hospital Melaka kerana berlaku jangkitan kuman. Saudari Farah Suhada juga telah berbincang dengan wakil dari Unit Kebajikan,UKM untuk menangguhkan pengajiannya. Kebetulannya pada hari itu, doktor yang merawat beliau telah membenarkan saudari Farah Suhada pulang ke rumah. Kemudian rombongan kami, bertolak pula ke rumah beliau atas jemputan keluarganya yang mengadakan doa selamat pada hari itu. Kira-kira sejam selepas itu, rombongan kami tiba di rumah saudari Farah Suhada yang terletak di Merlimau Melaka. Berpeluang juga saya untuk bertemu dengan keluarga beliau serta mengumpul maklumat peribadi beliau bagi tujuan pengisian borang zakat UKM. Rombongan kami kemudiannya bertolak pulang ke UKM dan tiba pada pukul 6 petang.

Marilah kita sama-sama mendoakan kesihatan seorang lagi sahabat kita yang ditimpa musibah. Saya juga berharap semoga saudari Farah Suhada dapat sembuh sepenuhnya.

Yang benar,
Nurul bt Ahmad
Wakil SUK Suriani Ding

Gambar-gambar semasa di Hospital Melaka dan rumah kediaman saudari Farah Suhada


Renungan :

Baginda Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ketika seseorang ditimpa penderitaan (penyakit), maka Allah mengutus dua malaikat kepadanya. Allah berfirman: Dengarkanlah apa kata hamba-Ku ketika diziarahi oleh orang lain. Jika ia mengucapkan Alhamdulillah, maka Allah berfirman kepada dua malaikat, Sampaikanlah kepadanya, jika Aku mematikannya kerana penyakitnya, maka ia pasti masuk syurga, dan jika Aku sembuhkan, maka pasti daging dan darahnya akan Aku ganti dengan yang lebih baik daripada asalnya, serta Aku jadikannya penderitaan (penyakitnya) sebagai penebus dosanya." (Hadis riwayat al-Faqih)

Earth is OUR Responsibility...



VOTE EARTH
YOUR LIGHT SWITCH IS YOUR VOTE



This year, Earth Hour has been transformed into the world’s first global election, between Earth and global warming.
For the first time in history, people of all ages, nationalities, race and background have the opportunity to use their light switch as their vote – Switching off your lights is a vote for Earth, or leaving them on is a vote for global warming. WWF are urging the world to VOTE EARTH and reach the target of 1 billion votes, which will be presented to world leaders at the Global Climate Change Conference in Copenhagen 2009.
This meeting will determine official government policies to take action against global warming, which will replace the Kyoto Protocol. It is the chance for the people of the world to make their voice heard.Earth Hour began in Sydney in 2007, when 2.2 million homes and businesses switched off their lights for one hour. In 2008 the message had grown into a global sustainability movement, with 50 million people switching off their lights. Global landmarks such as the Golden Gate Bridge in San Francisco, Rome’s Colosseum, the Sydney Opera House and the Coca Cola billboard in Times Square all stood in darkness.In 2009, Earth Hour is being taken to the next level, with the goal of 1 billion people switching off their lights as part of a global vote. Unlike any election in history, it is not about what country you’re from, but instead, what planet you’re from. VOTE EARTH is a global call to action for every individual, every business, and every community. A call to stand up and take control over the future of our planet. Over 74 countries and territories have pledged their support to VOTE EARTH during Earth Hour 2009, and this number is growing everyday.We all have a vote, and every single vote counts. Together we can take control of the future of our planet, for future generations.VOTE EARTH by simply switching off your lights for one hour, and join the world for Earth Hour.Saturday, March 28, 8:30-9:30pm..

Thursday, March 19, 2009

Lawatan Ziarah Saudari Siti Noraini binti Abidin

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera,

Usai sejam memandu dari Pusanika UKM, Alhamdulillah pada hari Selasa(17 Mac) yang lalu, Naib Presiden III PMUKM Suriani Binti Ding bersama dua setiausaha kerja beliau, telah diizinkan menziarahi saudari Siti Noraini Binti Abidin, mahasiswi Tahun 2 Kursus Dakwah dan Kepimpinan Fakulti Pengajian Islam di wad 6 (Ortopedik) Hospital Kuala Lumpur.

Saudari Siti Noraini yang berasal dari Sik , Kedah telah dimasukkan ke hospital pada 10 Mac 2009 yang lalu, kerana menghidap penyakit ketumbuhan di belakang tulang yang bermula di leher beliau. Ketumbuhan tersebut kini telah merebak ke bahagian paru-paru dan jantung beliau. Menurut pakar yang merawat saudari Siti Noraini, mereka akan melakukan pembedahan merawat ketumbuhan beliau setelah pemeriksaan MRI dilakukan. Bak kata pepatah melayu, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Begitulah keadaan kesihatan saudari Siti Noraini yang begitu meruntun hati kami, kerana beliau terpaksa menanggung kesakitan yang amat sangat di bahagian badannya terutamanya pada waktu malam. Walaupun begitu, kami kagum dengan kekuatan semangat saudari Siti Noraini yang masih lagi mampu untuk menguntum senyuman di kala berada dalam ujian yang berat ini..

Pertemuan singkat, di antara saudari Siti Noraini dan saudari Suriani tidak menghalang mereka untuk berkenalan dan berhubungan dengan lebit erat. Saudari Suriani juga, turut menuturkan kata-kata semangat dan doa agar Saudari Siti Noraini beransur pulih dan dapat meneruskan pengajian di UKM. Sempat juga, saudari Suriani menyerahkan sedikit buah tangan dan sumbangan terkumpul daripada mahasiswa UKM sebanyak RM 130 kepada saudari Siti Noraini.
Sehubungan dengan itu, pihak Naib Presiden III mengucapkan jutaan terima kasih kepada insan-insan yang sudi menghulurkan bantuan kewangan kepada saudari Siti Noraini dan marilah kita semua mendoakan agar beliau beransur pulih daripada penyakit yang dihadapinya...
Sekian, terima kasih

Nurul Jannah Binti Abdullah, Setiausaha Kerja kepada Naib Presiden III PMUKM.
Gambar - gambar yang diambil semasa sesi ziarah di HKL..

tinta hati Admin : Bersyukur dikurniakan tubuh badan yang sihat untuk terus menuntut ilmu :)